Covid/Coronagerelateerde stoornissen

Wanneer je herstellende bent van het COVID-19 virus kan het zijn dat je behandeling van een logopedist nodig hebt.  Steeds meer mensen zijn op dit moment herstellende van het virus. Om hen daarin te kunnen ondersteunen, zijn wij als praktijk ons hierin gaan verdiepen. Logopedische zorg voor de (ex) coronapatiënten kan namelijk nodig zijn om hen te kunnen begeleiden in het herstel van communicatieproblemen en slikstoornissen in alle fasen van het ziekteproces.  

Inmiddels hebben wij al veel patiënten behandeld voor COVID-19 herstelzorg. De meeste patiënten komen bij ons met keelklachten. Zij ervaren spanning of een brokgevoel in het keelgebied. Deze patiënten behandelen wij middels manuele facilitatie (een soort massage van het halsgebied). Veruit de meeste cliënten ervaren hierdoor een verlichting van de klacht en een betere kwaliteit van leven. Daarnaast ervaren nog veel mensen ademhalingsproblemen. Hierbij zetten wij ademtherapie in. Deze behandeling stemmen wij af met de behandeling bij de fysiotherapeut en/of psycholoog. 

Veelvoorkomende klachten, waarbij logopedische behandeling ingezet kan worden, zijn: 

  • Heesheid (langer dan twee weken) of een schorre stem;
  • Aanhoudende hoestklachten;
  • Een brokgevoel of spanning in de keel;
  • Ademhalingsproblemen als kortademigheid, benauwdheid of een foutieve spreekademhaling
  • Verslikken
  • Moeite met kauwen/ wegslikken van voeding
  • Het gevoel dat voedingsresten achterblijven/blijven hangen in de mond- en/of keelholte
  • Pijn tijdens het slikken

Om (ex) COVID-19 patiënten zo goed mogelijk te kunnen begeleiden in hun herstel, nemen wij deel aan verschillende multidisciplinaire teams met o.a. fysiotherapeuten, ergotherapeuten, diëtisten en psychologen. Binnen deze teams is een behandelprotocol opgesteld om zo goed en zo snel mogelijk in te kunnen spelen op de klachten van de patiënt. Tijdens de behandelperiode werken wij nauw samen met deze disciplines om de patiënten de beste zorg te kunnen bieden.  

Iedereen die COVID-19 heeft gehad komt in aanmerking voor herstelzorg. Je hebt hier geen positieve testuitslag voor nodig, maar wel een verwijzing van de (huis)arts. Indien u een afspraak wilt inplannen kunt u contact opnemen met onze praktijk.